Tapasimme sienikasvattaja Sanna Packalénin: "Portobello-sienellä voi korvata hampurilaissämpylät tai -pihvin"
Sanna Packalén tietää sienten sielunelämästä kaiken, sillä hän on kasvattanut herkkusieniä Mykoralla lähes 20 vuotta.
SIENIKASVATTAMON SISÄLLÄ on vaikea sanoa, tupruttaako ulkona lunta vai paahtaako helle: kasvattamoon ei tule lainkaan luonnonvaloa. Sienet ovat nimittäin siitä erilainen viljeltävä, että ne kasvavat pilkkopimeässä – valot on asennettu tiloihin ihan vain meitä ihmisiä varten.
OLEN TYÖSKENNELLYT lähes 20 vuotta sienten kasvattajana Mykoralla Kiukaisissa. Joka päivä olen ylpeä siitä, että saan olla mukana tuottamassa puhdasta kotimaista ruokaa ja turvaamassa meidän suomalaisten omavaraisuutta.
Viljelemme valkoisia ja ruskeita herkkusieniä kasvattamollamme ympäri vuoden. Sienten kasvualustana käytämme olkia, jotka tulevat lähialueiden viljelijöiltä. Herkkusienen kasvualusta tehdään alusta asti itse. Kasvualustan teko kestää noin kuusi viikkoa ja satovaihe noin kolme viikkoa. Kaikki sienet poimitaan meillä käsin.
Valkoisen ja ruskean herkkusienen ero löytyy niiden mausta. Valkoiset maistuvat miedolta, kun taas ruskeissa on aromikkaampi maku. Jos ruskean herkkusienen annetaan kasvaa pidempään, siitä tulee portobello. Tällöin maku on vielä entistäkin voimakkaampi.
MONET YHDISTÄVÄT herkkusienet kesään ja grillikauden alkuun, ja kesäkausi onkin meillä vilkasta aikaa. Sienet ovat kuitenkin mainio raaka-aine arkeen ympäri vuoden, sillä niissä on vitamiineja, kuitua sekä monia kivennäis- ja hivenaineita. Herkkusienistä voi taikoa esimerkiksi risoton tai pastan, ja niitä voi käyttää kokkauksessa lihan tai kasvisproteiinin jatkeena.
Moni sujauttaa portobelloja myös hampurilaisen väliin jauhelihapihvin sijaan. Oma vinkkini on korvata portobellolla hampurilaissämpylät. Näin saat lautaselle vähähiilihydraattisemman burgerin.”
TEKIJÄ
Sanna Packalén, sienikasvattaja Mykoralla.
TUOTE
Pirkka Grillaa -portobello-herkkusienet, 120 g, K-ruokakaupat.