Onko kaupan muovikassi hyvä roskapussi? Tätä et tiennyt muovinkierrätyksestä
Muovinkierrätys on helppoa kunhan tietää nämä asiat. Asiantuntija purkaa yleiset muovimyytit.
1. Suomalaiset ovat hyviä kierrättämään
TOTTA JA TARUA. Moni luulee, että suomalaiset ovat muovin kierrätyksen mallioppilaita. Intoa meillä riittääkin: esimerkiksi K-ryhmän asiakkaista 92 prosenttia kertoo lajittelevansa jätteet. Vielä on kuitenkin parannettavaa niin kodeissa kuin yrityksissä, sillä vain 31 prosenttia muovipakkauksistamme päätyy kierrätykseen.
Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n operatiivinen johtaja Marko Turunen muistuttaa, että muovin kierrätystavoitteen saavuttamiseen tarvitaan jokaisen suomalaisen panosta.
– Yli neljän talouden kiinteistössä muovipakkausten keräysastia löytyy omalta pihalta. Muissa talouksissa asuvat voivat kierrättää pakkaukset Rinkiekopisteillä, joita on ympäri maata esimerkiksi kauppojen yhteydessä.
Euroopan komissio antoi jo pari vuotta sitten Suomelle noottia muovin kierrätyksen laahaamisesta. EU:n laajuinen tavoite on kierrättää puolet muovipakkauksista. Tämä tavoite on saavutettu jo muun muassa Saksassa ja Belgiassa.
2. Muovinkierrätys on helppoa
TOTTA. Liikaa aikaa ja vaivaa muovipakkausten puhdistamiseen ei kannata laittaa. Marko Turunen opastaa, että elintarvikkeen käyttäminen loppuun ja tuotteen kaapiminen tyhjäksi pakkauksestaan riittää.
Esimerkiksi jogurttipurkkia ei kierrättämisen näkökulmasta tarvitse huuhdella tai pestä. Kala- ja lihapakkauksiin pätee sama ohje, mutta tarvittaessa ne voi huuhdella, jotta pakkaukset eivät jää haisemaan keittiöön. Halutessaan muovipakkauksen voi myös pyyhkäistä esimerkiksi vähän käytetyllä talouspaperilla.
Jos elintarvikkeen pakkauksessa on sekä muovia että kartonkia, se lajitellaan sen mukaan, kumpaa materiaalia pakkauksessa on enemmän.
3. Kasvisten pakkaaminen muoviin on turhaa
TARUA. Muoviin pakattuna moni elintarvike, kuten tuorekurkku, säilyy paremmin. Tämä puolestaan vähentää ruoan hävikkiä.
– Kierrätettynä muovipakkausten edut ovat suuremmat kuin niiden haitat, sanoo Marko Turunen.
Pakkauksen tärkein tehtävä on suojata tuotetta koko toimitusketjun ajan. Jos tuote pilaantuu matkalla, kaikki sen valmistamiseen käytetyt resurssit valuvat hukkaan. Muovia käytetään monien elintarvikkeiden pakkaamiseen, koska se on kevyttä ja edullista.
Muovipakkaukset valmistetaan pääosin uusiutumattomista raaka-aineista. Kun muovi on kerran otettu käyttöön, sitä kannattaa kierrättää, jotta se voidaan hyödyntää mahdollisimman monta kertaa uudestaan. Muovimateriaalin pysyminen kierrossa kuormittaa ympäristöä vähemmän ja vähentää uusien raaka-aineiden tarvetta. Kun muovipakkaukset kierrätetään oikeaoppisesti, niitä ei päädy luontoon.
4. Kaupan muovikassi on hyvä roskapussi
TARUA. Suomalaiset ostavat keskimäärin 54 muovikassia henkilöä kohden vuodessa. Tätä määrää pitäisi vähentää. Muovikassien kulutusta säädellään EU:n tasolla. Tavoite on vähentää muovikassien määrä 40:een muovikassiin henkilöä kohden vuodessa. Aikaa tavoitteen saavuttamiseen on tämän vuoden loppuun saakka.
– Muovikassit ovat ympäristöön joutuessaan ongelma. Vaikka jätehuolto toimii varsin tehokkaasti, muovikasseja löytyy yhä Suomen rantaroskaseurannoissa. Niitä löytyy myös kaupunkiroskista. Muovikassit hajoavat hyvin hitaasti, jos lainkaan. Lopulta ne pilkkoutuvat mikromuoviksi, kertoo Suomen ympäristökeskuksen tutkija Päivi Fjäder.
Kaupasta ostettaviin muovikasseihin käytetään enemmän muovia kuin rullissa myytäviin roskapusseihin. Kun muovikassi on kerran ostettu kaupasta, sitä kannattaa käyttää mahdollisimman monta kertaa uudelleen.
Tiesitkö, että näet ostamiesi muovikassien määrän K-Ruoka-sovelluksen muovikassilaskurista?
5. Muovi kuin muovi, kaikki menee samaan
TARUA. Muovin kierrätykseen kelpaavat kaikki kotitalouksien muoviset pakkaukset, myös pvc-muovi. Vaarallisen jätteen jäämiä sisältävät muovipakkaukset, kuten moottoriöljykanisterit, kuuluvat vaarallisten jätteiden keräykseen. Kotitalouksien muovipakkauksia käsitellään esimerkiksi muovijalostamossa Riihimäellä tai Ruotsissa. Siellä kierrätetyt muovit erotellaan eri laatuihin ja niistä valmistetaan uusiomuoviraetta.
Uusiomuovista valmistetaan muun muassa kauppakasseja, kukkaruukkuja, kastelukannuja ja jätesäkkejä.
Myyttejä purkamassa myös Keskon ympäristöpäällikkö Hanna Lehmuskoski sekä L&T (Lassila & Tikanoja).
TIESITKÖ?
Muovipakkausten keräykseen saa laittaa
- elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele, juusto ja valmisruokapakkaukset
- pesuaine- ja sampoopakkaukset
- muovipullot, kanisterit ja purkit
- muovikassit, pussit ja kääreet
- muoviset noutopakkaukset